A Peter Hess Hangtálakról

Feltételezzük, hogy a hangtálak azóta léteznek, amióta az ember elkezdte a fémeket feldolgozni (kb. ie. 4000-től). Pontos eredetük, valamint az Indiából, Nepálból és Tibetből származó eszközök egykori használata máig sem tisztázott.
 
Hangtálakat hangmasszázshoz eredetileg semmilyen formában nem használtak, sem Indiában, sem Nepálban, sem Tibetben - mindenesetre nincs rá semmilyen bizonyíték. A hangmasszázs új, nyugati módszer, amit Peter Hess fejlesztett ki 1984-től. Nepáli, indiai, tibeti tapasztalatai és az ősi, haggal kapcsolatos tudása alapján. 
 
Az első szemináriumokon, melyek a módszer ismertetését szolgálták, még régi, főleg Nepálból származó hagtálakat használtak. Idővel kikristályosodtak a Peter Hess által kifejlesztett módszer jellemzői. Azonban egyre nehezebben lehetett olyan hangtálakhoz hozzájutni, melyek megfeleltek a testen végzett masszázs és terápia követelményeinek. Peter Hess így hamarosan hozzálátott, hogy saját hangtálakat fejlesszen ki. A gyakorlatban szerzett gazdag tapasztalatból kiindulva, több éves munka eredményeként készültek el a Peter Hess terápiás hangtálakpontosan a gyakorlati igényekhez igazítva. 
 
A tapasztalatok, a különböző kísérletek és vizsgálatok azt mutatják, hogy ezek az eszközök kiválóan alkalmasak a terápiás és masszázs jellegű munkához, nem is beszélve a hangfürdőkön és meditációkon tapasztalt jótékony hatásokról.
 
Itt említhetjük meg például Dr. Halina Portalska és Dr. Marek Portalsy, a Poznani Műszaki Főiskolán végzett kutatásait. Számos kísérletük eredményeit a "Kísérletek hangtálakkal" című cikkben olvashatjuk. 
 
A vízképek is egyértelműen azt mutatják, hogy a Peter Hess hangtálak megfelelnek a magas minőségi követelményeknek.